EFRR kolor poziom

W maju 2017 r. ruszyły prace budowlane na terenie parku w związku z realizacją projektu "Remont budynku amfiteatru w Rogoźniku z przeznaczeniem na Centrum Usług Społecznych".

Inwestycja o wartości 2 256 142,50 złotych realizowana jest ze środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach działania 10.2, uwzględnionego w Regionalnym Programie Operacyjnym Województwa Śląskiego na lata 2014-2020. Gmina Bobrowniki pozyskała na ten cel dotację w wysokości aż 85 %, tj.1 917 721,12 zł.

Długo wyczekiwania modernizacja amfiteatru ma na celu przede wszystkim aktywizację i integrację głównie osób starszych a także dzieci i młodzieży. Na terenie amfiteatru powstanie nowoczesna sala audiowizualna, szkoleniowa, oraz sala fitness. Przebudowane pomieszczenia zostaną wyposażone w meble i sprzęt multimedialny.

Pracami budowlanymi objęte zostały: instalacje elektryczne wewnątrz i na zewnątrz budynku – oświetlenie, monitoring, renowacja konstrukcji pokrycia dachowego, prace termomodernizacyjne, jak również remont chodników i ogrodzenia oraz to, na co mieszkańcy gminy długo czekali - przebudowa zewnętrznych elementów obiektu jakimi są widownia oraz scena, gdzie dawniej tętniło życie kulturalne.

Inwestycja w istniejącą infrastrukturę dzięki staraniom gminy poprzez otrzymanie środków finansowych z Unii Europejskiej pozwali rozbudować ofertę usług społecznych dla mieszkańców Gminy Bobrowniki.